петък, 12 ноември 2021 г.

За комплексите за интелигентност и духовност

У мнозина съществуват особени, обърнати, парадоксални в определен смисъл психологически "комплекси", а именно - за интелигентност и духовност, които изкривяват силно и представите им за самите себе си, респ. самооценката им, и отношението им към околните, особено ако последните бъдат припознати като непринадлежащи на съответните интелектуални и духовни елити. 

Казвам "елити", защото представите на тези интелигентни и духовни люде се състоят в това, че принадлежат на елитарно миноритарно общество, обособено в рамките на човечеството, което се отличава с нехарактерни за повечето му представители умствена проницателност и духовна просветеност. 

Тези интелигентни и духовни хора удобно разглеждат облагодетелстваността си в този смисъл като поставящя ги над "видимо" неотличаващите се с въпросните качества в сравнима степен, но най-вече несподелящите техните възгледи по един или друг въпрос. 

Такива умни и духовни хора често имат склонността и си позволяват да бъдат изключителни демагози, като интелигентните сред тях бива да бъдат са де-факто атеисти най малкото по смисъла на неблагодарността си към Бог по отношение на качествата, с които ги е поставил в привилегировано положение спрямо недотам интелигентните (ако приемем претенциите им за верни и основателни). 

От подобни интелигентни люде може да се очаква да вярват, че личните им пристрастия имат обективно изпитана и твърда рационална основа, а у подобни духовни хора често може да се набюдава поведение на незрели егоцентрици, които биха вярвали, че един веган примерно задъжлително стои в духовно отношение над един омнивор, или биха репликирали някой, който им сподели съждение, изведено от някое лично духовно изживяване, с думите: "Ти това сега ли го стопли, знаеш ли Аз от колко време съм го разбрал това, даже съм го описал в пост в блога си с дата [...]"

За недотам интелигентните и недотам духовните хора остава единствено да се пазят от гореописаните, а ако това е невъзможно в дадена ситуация, да мълчат и кимат с лукава усмивка. 

ПП. Има поне едно отношение обаче, в което въпросните човеци не са прави при всичката си интелигентност и духовна прозорливост: Общността, към която принадлежат, за жалост далеч не е толкова миноритарна, колкото на тях, a и на нас, другите, ни се иска. 

___________________

Гълъбово, 12.11.2021